Bied jij al langere online workshops, events, retreats of masterclasses aan?
Alles wat langer dan 90 minuten is, beschouw ik als langer.
Vraag jij je weleens af hoe jij jouw deelnemers geïnteresseerd, betrokken en actief houdt? Sinds de komst van COVID19 overweeg ik om meerdaagse virtual retreats te gaan hosten en heb me de afgelopen maanden verdiept in alle mogelijkheden en heb meegedaan aan diverse events. Dit is wat ik heb geleerd, heb ervaren en heb gezien bij andere deelnemers.
14 tips voor jouw virtuele events
1
Beschouw het als een TV uitzending
Dat betekent dat de onderdelen niet langer zijn dan 30 minuten. Ook als de oefening langer duurt, bouw je een break of verrassing in. Dit kan een Q&A zijn tussendoor, of een invuloefening die ze zelf moeten doen, of je stuurt ze naar een break-out room om met een klein groepje over het onderwerp te praten. Wissel praten en luisteren af en gebruik muziek of energizers. Wees vooraf duidelijk over de pauzetijden.
2
Zet live chat en polls in
Het is jouw verplichting om mensen aangehaakt te houden. Door het stimuleren van het stellen van vragen via de live chat, letten mensen beter op. Daarnaast zijn polls een fantastische manier om meteen de aandacht terug te krijgen. Gebruik de uitslag van de polls voor jouw feedback, maar ook als een manier om een discussie aan te zwengelen of een hot seat ronde in te vullen.
3
Geef elke 90-120 minuten een echte break
Zorg dat jouw deelnemers de video echt even verlaten. Geef ze tijd om koffie/thee te maken of om naar het toilet te gaan. Ook kun je ze tussendoor een opdracht geven om een voorwerp met een bepaalde betekenis te zoeken in hun huis, of iets van een bepaalde kleur. Virtual events mogen ook fun zijn!
4
Bied ook rustgevende content
Tijdens de breaks kun je overwegen een rustgevende video te laten zien, of yoga-oefeningen voor achter je bureau. Rustgevende video's van de natuur, de oceaan, van dieren doen het altijd goed. Dit is wat ze zien als ze weer terugkomen achter de video. Zet ze gelijk in de goede energie.
5
Splits op
Gebruik break out rooms (in Zoom heet dat zo) om de grotere groep in kleine groepjes op te splitsen. Natuurlijk geef je ze een opdracht mee om te maken of te bespreken. Dit verhoogt niet alleen de betrokkenheid, maar zo leren ze ook laagdrempelig nieuwe mensen kennen. Het gebruik van break out rooms is eenvoudig. Oefen er vooraf even mee en zet het ook in.
6
Zet andere tools in
Doe eens samen een quiz, laat ze een mindmap of virtual moodboard maken, leer ze sketch notes, laat ze hun samenvattingen van de lessen delen.
7
Geef uitwerktijd
Terwijl de video nog loopt geef jij de deelnemers uitwerktijd voor de opdrachten die jij vooraf bedenkt. Het is helemaal prima om bijvoorbeeld 20 of 30 minuten voor een opdracht te geven. Je kunt de camera's en microfoons uitzetten, maar via de chat beschikbaar zijn voor vragen. Dit werkt nog beter als jij vooraf worksheets hebt gemaild om in te vullen.
8
Word fysiek
Het is even puzzelen en denken, maar verzin fysieke spelletjes die je kunt doen achter een scherm. Stuur iedereen vooraf 3 jongleer-ballen en geef ze een jongleer-les. Of laat een karate-instructeur een oefening uitleggen. Of leer ze de power pose voor het presenteren. Doe een vragenspel met sta/zit antwoorden. Alle creativiteit is toegestaan.
9
Doe even iets heel anders
Weet je nog, je bent een tv uitzending. Ineens komt er iets heel anders op het scherm. Een snelle vragenronde, een spannende opdracht, een speeddate ronde, een check-elkaars-profiel ronde, een 'waar-kan-ik-100-euro-uitgeven' ronde. Het kan van alles zijn.
10
Stretch samen even
Ook jij, als host, hebt wat oefeningen en stretches nodig. Zoek wat oefeningen op via Google die je achter je bureau gaat doen, sla op de gong of laat een alarm afgaan en doe de oefeningen. Dit kun je een paar keer dag herhalen.
11
Cocktail Hour
Het is supercool om aan het eind van de dag, met een glas prosecco, te proosten op het goede verloop van de dag. Zet alle microfoons open en bespreek de dag. Daarna kun je weer kleinere groepjes naar een break out room sturen om de dag te vieren. Dit kun je elke dag herhalen.
12
Gastsprekers
Overweeg om gastsprekers in te huren. Voor de deelnemers is het fijn om afwisseling te hebben en om van andere energie te genieten. Natuurlijk bespreek je vooraf of deze gastsprekers iets weg mogen geven, of ze iets mogen 'verkopen'. Bepaal ook vooraf jouw budget.
13
Panel
In plaats van een gastspreker kun je ook een panel discussie inzetten. Op die manier kun je de expertise van meerdere ondernemers inzetten voor de groei van jouw deelnemers.
14
Huur Moderators en co-hosts in
Als je het moeilijk of lastig vindt om alles in je eentje te regelen, de chat te lezen en alles te bedienen zorg dan voor moderators of co-hosts.
Heb jij nog meer suggesties of ervaringen? Ik hoor ze heel graag en voeg ze toe! Hoe blijf jij betrokken als deelnemer bij langere virtual meetings?
Laat het mij horen!