fbpx
Jeanet Bathoorn
Boek jouw Freedom Call

312. Meer vrouwelijke experts in de media – met Janneke van Heugten

De kracht van zichtbaarheid: Hoe Janneke van Heugten vrouwen helpt in de media te komen

In de wereld van media en publiciteit speelt Janneke van Heugten een essentiële rol. Met haar platform, voorheen bekend als Vrouwen in de Media, richt ze zich op het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke experts. Wat begon als een persoonlijke missie om vrouwelijke ondernemers te ondersteunen, groeide uit tot een breed gedragen initiatief om diversiteit in de media te bevorderen.

Het ontstaan van Vrouwen in de Media

In 2008, een tijd waarin de aanwezigheid van vrouwen in de media schrikbarend laag was, besloot Janneke van Heugten actie te ondernemen. Als ervaren PR-professional zag ze een duidelijke kloof: vrouwen zeiden vaak 'nee' tegen mediaverzoeken vanwege verschillende redenen. Dit bracht haar ertoe om het platform Vrouwen in de Media op te richten. Hier konden vrouwelijke experts kosteloos een profiel aanmaken en in contact komen met journalisten, waardoor ze meer kansen kregen om hun stem te laten horen.

Van Vrouwen in de Media naar breder perspectief

Na verloop van tijd evolueerde het platform naar een bredere missie: niet alleen vrouwen, maar alle ondervertegenwoordigde groepen moesten de kans krijgen om hun expertise te delen. Dit resulteerde in een naamswijziging naar Media Platform VDM, waarmee Janneke haar visie op inclusiviteit en diversiteit in de media verder kon uitdragen.

De impact van digitalisering en COVID-19

De digitalisering bracht nieuwe mogelijkheden met zich mee. Wat voorheen fysieke bijeenkomsten en lunches waren, verplaatste zich naar online sessies en webinars. Deze veranderingen brachten niet alleen efficiëntie met zich mee, maar ook een grotere bereikbaarheid voor experts en journalisten wereldwijd. Janneke maakte van de nood een deugd en organiseert nu wekelijkse online media lunches, waarbij experts direct in contact komen met journalisten.

Haar boek "Vaker in de Media"

Met haar boek "Vaker in de Media" biedt Janneke concrete handvatten voor experts om hun zichtbaarheid in de media te vergroten. Ze benadrukt het belang van een duidelijke profilering, het vinden van nieuwswaardige invalshoeken en effectieve interviewtechnieken. Hiermee wil ze experts inspireren en empoweren om actief deel te nemen aan het publieke debat.

De rol van vrouwen in de media

Janneke benadrukt het verschil in benadering tussen mannen en vrouwen in de media. Mannen zijn vaak geneigd sneller 'ja' te zeggen tegen mediaverzoeken, terwijl vrouwen zorgvuldiger afwegen of een onderwerp binnen hun expertise valt. Deze nuance is cruciaal om de kwaliteit van journalistiek te waarborgen en stereotypen te doorbreken.

Persoonlijke groei en missie

Voor Janneke betekende haar reis naar meer zichtbaarheid ook persoonlijke groei. Waar ze voorheen liever op de achtergrond bleef, realiseerde ze zich het belang van haar eigen stem in het ondersteunen van anderen. Haar missie is niet alleen het vergroten van zichtbaarheid, maar ook het empoweren van vrouwen om hun plek in de media op te eisen.

Toekomstperspectief

Met haar boek en haar voortdurende inzet blijft Janneke van Heugten een drijvende kracht achter verandering in de media. Ze blijft strijden voor meer inclusiviteit en diversiteit, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Haar verhaal is een inspiratie voor iedereen die gelooft in gelijke kansen en rechtvaardigheid in de media.

Janneke van Heugten heeft met haar initiatieven bewezen dat één persoon een groot verschil kan maken. Door haar doorzettingsvermogen en visie heeft ze de weg vrijgemaakt voor talloze experts om gehoord te worden in de media, en daarmee de maatschappelijke discussie verrijkt. Met haar platform en boek blijft ze bouwen aan een meer inclusieve mediawereld, waarin iedere stem telt.


Dank je wel voor het luisteren naar deze aflevering van de VrijheidsOndernemers show! 

Ben je klaar om jouw geheime expertfactor te ontdekken? Doe dan nu de gratis quiz op jeanetbathoorn.nl/quiz en ontdek hoe jij kunt schitteren als ondernemer.

En als je nog meer begeleiding wilt bij het opbouwen van jouw bedrijf, ben je misschien wel klaar om met mij te werken. Boek een vrijblijvende freedom call met mij, Jeanet Bathoorn, en laten we samen jouw ondernemersavontuur naar nieuwe hoogten brengen.

Voor meer waardevolle tips en inzichten, bezoek mijn website op jeanetbathoorn.nl en volg mij op LinkedIn.

Blijf op de hoogte van mijn laatste updates en inspirerende content door mij te volgen op Instagram en Facebook, en vergeet niet om lid te worden van onze bruisende community in de gratis VrijheidsOndernemers Facebook groep.

Als je genoten hebt van deze aflevering en er inspiratie uit hebt gehaald, deel het dan met jouw netwerk. Abonneer je op onze podcast en laat een review achter via Google. Jouw steun betekent alles voor ons!

Tot de volgende keer, en vergeet niet: jouw vrijheid als ondernemer begint hier. Bedankt voor het luisteren!