fbpx
Jeanet Bathoorn
Boek jouw Freedom Call

310. Leiding geven aan jezelf, je klanten en je team – met Marieke van Ginkel

Leiderschap in Groei: Het Traject van Klant naar Team

Onderdeel 1: De Overgang van Eén op Eén naar Groepen

Als ondernemers groeien, veranderen niet alleen hun bedrijven, maar ook hun rol als leider. Marieke van Ginkel benadrukt dit belangrijke aspect van ondernemerschap. Vaak beginnen we met één-op-één contacten, als coach, trainer of expert. Maar naarmate we groeien, staan we opeens voor groepen. Dit brengt een nieuw spel met zich mee waar velen niet op voorbereid zijn.

Onderdeel 2: De Vaste Wetten van Groepsdynamica

Marieke legt uit dat groepen zich volgens vaste wetten ontwikkelen. Elke fase van ontwikkeling brengt uitdagingen met zich mee, die voorspelbaar zijn maar toch vaak over het hoofd worden gezien. Het herkennen van deze uitdagingen is essentieel voor effectief leiderschap.

Onderdeel 3: De Eerste Doorbraak: Het Is Niet Persoonlijk

Een cruciale doorbraak voor leiders is het besef dat groepsdynamica niet persoonlijk is. Vaak maken leiders zich zorgen wanneer zich uitdagingen voordoen in hun groepen, maar Marieke benadrukt dat dit inherent is aan de dynamiek van groepen. Het is een kwestie van leren, voorspellen en effectief reageren.

Onderdeel 4: De Fases van Groepsontwikkeling

Marieke illustreert de fases van groepsontwikkeling aan de hand van een analogie met een groepsvakantie. Van de vormende fase waarin individuen samenkomen tot de stormende fase waarin groepjes ontstaan en strijden om aandacht, tot de normende fase waarin de groep afspraken maakt. Elke fase brengt specifieke uitdagingen met zich mee voor de leider.

Onderdeel 5: De Rol van de Leider in Conflicthantering

Een belangrijk aspect van leiderschap is het effectief omgaan met conflicten binnen de groep. Marieke benadrukt dat het oplossen van conflicten en het creëren van een veilige omgeving cruciaal is voor de ontwikkeling van de groep. Leiders moeten niet bang zijn om conflicten aan te gaan en te begeleiden.

Onderdeel 6: Zelfstandig Functioneren van de Groep

Naarmate de groep volwassener wordt, is het doel dat ze zelfstandig kunnen functioneren. Dit betekent dat ze in staat zijn om zelf conflicten op te lossen en afspraken te maken. Leiders moeten de groep begeleiden naar dit stadium van zelfstandigheid, wat vaak een langdurig proces is maar uiteindelijk veel vrijheid en groeimogelijkheden biedt.

Onderdeel 7: Leiderschap in Teamontwikkeling

Tot slot benadrukt Marieke dat dezelfde principes van groepsdynamica van toepassing zijn op het leiden van teams binnen een bedrijf. Het is essentieel voor ondernemers om helderheid te creëren in hun leiderschap en om effectief om te gaan met conflicten en uitdagingen binnen het team.

Marieke van Ginkel biedt waardevolle inzichten en strategieën voor ondernemers die willen groeien in hun leiderschap, of ze nu werken met klanten of teams. Haar expertise en ervaring helpen ondernemers om effectieve leiders te worden die in staat zijn om groepen te begeleiden naar succes.


Dank je wel voor het luisteren naar deze aflevering van de VrijheidsOndernemers show! 

Ben je klaar om jouw geheime expertfactor te ontdekken? Doe dan nu de gratis quiz op jeanetbathoorn.nl/quiz en ontdek hoe jij kunt schitteren als ondernemer.

En als je nog meer begeleiding wilt bij het opbouwen van jouw bedrijf, ben je misschien wel klaar om met mij te werken. Boek een vrijblijvende freedom call met mij, Jeanet Bathoorn, en laten we samen jouw ondernemersavontuur naar nieuwe hoogten brengen.

Voor meer waardevolle tips en inzichten, bezoek mijn website op jeanetbathoorn.nl en volg mij op LinkedIn.

Blijf op de hoogte van mijn laatste updates en inspirerende content door mij te volgen op Instagram en Facebook, en vergeet niet om lid te worden van onze bruisende community in de gratis VrijheidsOndernemers Facebook groep.

Als je genoten hebt van deze aflevering en er inspiratie uit hebt gehaald, deel het dan met jouw netwerk. Abonneer je op onze podcast en laat een review achter via Google. Jouw steun betekent alles voor ons!

Tot de volgende keer, en vergeet niet: jouw vrijheid als ondernemer begint hier. Bedankt voor het luisteren!