fbpx
Jeanet Bathoorn
Boek jouw Freedom Call

294. Socratisch Coachen met Ariane van Heijningen

Socratisch Coachen: Diepgaande Gesprekken met Jeanet Bathoorn en Ariane van Heijningen

In de wereld van coaching zijn er talloze benaderingen om mensen te helpen bij persoonlijke ontwikkeling en professionele groei. Eén benadering die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt, is het Socratisch coachen. Deze methode gaat diep in op iemands denkpatronen en vooronderstellingen, en daagt hen uit om hun eigen gedachten te onderzoeken. Jeanet Bathoorn en Ariane van Heijningen, twee professionals in dit veld, delen hun inzichten en ervaringen over hoe deze benadering levens kan veranderen.

Inleiding: Kennismaking met Socratisch Coachen

Socratisch coachen, gebaseerd op de filosofie van Socrates, richt zich op het stellen van vragen die iemand uitdagen om dieper in hun eigen denkprocessen te duiken. Jeanet Bathoorn en Ariane van Heijningen delen hun ervaringen en inzichten over hoe dit coachingsmodel kan bijdragen aan persoonlijke groei en verandering.

De Reis naar Socratisch Coachen

Ariane van Heijningen vertelt hoe zij tien jaar geleden in aanraking kwam met Socratisch coachen toen traditionele coachingmethoden niet werkten voor haar. Ze voelde zich niet begrepen door psychologen en coaches die haar sociale vaardigheden en kennis prezen, maar haar innerlijke gevoelens negeerden. Pas toen ze een praktisch filosoof ontmoette, begon ze haar eigen denkpatronen kritisch te onderzoeken en ontdekte ze nieuwe perspectieven.

Vooronderstellingen en Denkpatronen

Een essentieel onderdeel van Socratisch coachen is het blootleggen van vooronderstellingen die iemand heeft. Ariane deelt haar ervaring waarin ze dacht lui te zijn, ondanks het advies van anderen dat dit niet zo was. Pas toen ze met een Socratisch coach sprak, ontdekte ze dat haar definitie van luiheid haar eigen gevoelens ondermijnde. Dit inzicht hielp haar om haar eigen vooronderstellingen te herzien en nieuwe perspectieven te omarmen.

Neutrale Coaching en Verantwoordelijkheid

Jeanet Bathoorn bespreekt hoe Socratisch coachen de verantwoordelijkheid volledig bij de cliënt legt. Dit betekent dat de coach neutraal blijft en de cliënt helpt om zelf tot inzichten te komen, zonder oordelen of advies op te dringen. Dit creëert een gelijkwaardige dynamiek waarin de cliënt zijn of haar eigen denkpatronen kan verkennen en veranderen.

Uitdagingen en Groei

Beide coaches benadrukken dat Socratisch coachen niet gemakkelijk is. Het vereist moed om je eigen denkpatronen in twijfel te trekken en nieuwe perspectieven te omarmen. Cliënten kunnen weerstand ervaren wanneer ze geconfronteerd worden met diepgewortelde overtuigingen, maar dit proces leidt vaak tot groei, nieuwe inzichten en handelingsmogelijkheden.

Toepassing in het Dagelijks Leven

Socratisch coachen beperkt zich niet tot de coachingskamer; het kan toegepast worden in verschillende aspecten van het dagelijks leven. Jeanet Bathoorn deelt hoe ze elementen van deze methode integreert in haar werk met ondernemers, waarbij ze hen uitdaagt om hun comfortzones te verlaten en zichzelf uit te dagen. Dit helpt hen om effectiever te zijn in hun zakelijke beslissingen en persoonlijke ontwikkeling.

De Toekomst van Socratisch Coachen

Tot slot kijken beide coaches naar de toekomst van Socratisch coachen. Ariane van Heijningen geeft aan dat het cruciaal is om mensen bewust te maken van hun eigen denkpatronen en vooronderstellingen. Dit kan leiden tot een meer genuanceerde kijk op problemen en een grotere bereidheid om uitdagingen aan te gaan. Jeanet Bathoorn deelt haar visie om meer vrouwen financiële macht te geven, wat haar drijft in haar werk en missie.

Conclusie: Verdieping en Verandering

Socratisch coachen biedt een diepgaande benadering om mensen te helpen hun denkpatronen te doorbreken en nieuwe perspectieven te omarmen. Jeanet Bathoorn en Ariane van Heijningen illustreren hoe deze methode kan leiden tot persoonlijke groei, betere besluitvorming en meer zelfbewustzijn. Door de nadruk te leggen op kritisch denken en het onderzoeken van vooronderstellingen, kan Socratisch coachen een krachtig hulpmiddel zijn in het bevorderen van persoonlijke en professionele ontwikkeling.

In deze blog heb ik de belangrijkste thema's en inzichten uit het gesprek tussen Jeanet Bathoorn en Ariane van Heijningen samengevat. Het illustreert hoe Socratisch coachen kan bijdragen aan diepgaande verandering en persoonlijke groei.

Bestel haar boek: Goedbedoeld moeilijk maken

Haar nieuwe boek is uitgekomen in 2024 en is te bestellen via Managementboek.


Dank je wel voor het luisteren naar deze aflevering van de VrijheidsOndernemers show! 

Ben je klaar om jouw geheime expertfactor te ontdekken? Doe dan nu de gratis quiz op jeanetbathoorn.nl/quiz en ontdek hoe jij kunt schitteren als ondernemer.

En als je nog meer begeleiding wilt bij het opbouwen van jouw bedrijf, ben je misschien wel klaar om met mij te werken. Boek een vrijblijvende freedom call met mij, Jeanet Bathoorn, en laten we samen jouw ondernemersavontuur naar nieuwe hoogten brengen.

Voor meer waardevolle tips en inzichten, bezoek mijn website op jeanetbathoorn.nl en volg mij op LinkedIn.

Blijf op de hoogte van mijn laatste updates en inspirerende content door mij te volgen op Instagram en Facebook, en vergeet niet om lid te worden van onze bruisende community in de gratis VrijheidsOndernemers Facebook groep.

Als je genoten hebt van deze aflevering en er inspiratie uit hebt gehaald, deel het dan met jouw netwerk. Abonneer je op onze podcast en laat een review achter via Google. Jouw steun betekent alles voor ons!

Tot de volgende keer, en vergeet niet: jouw vrijheid als ondernemer begint hier. Bedankt voor het luisteren!