fbpx
Jeanet Bathoorn
Boek jouw Freedom Call

280. Hoe bouw je een business op in de USA, na je veertigste? Dorien Morin – van Dam vertelt het

Dorien Morin - van Dam: Een Reis van Au Pair naar Succesvolle Ondernemer

Dorien Morin - van Dam is een naam die velen in de USA wellicht kennen, vooral in de wereld van social media management en content creatie. Geboren en getogen in Nederland, heeft ze haar vleugels uitgeslagen en is ze een succesvolle ondernemer geworden in de Verenigde Staten. Haar verhaal is er een van doorzettingsvermogen, creativiteit en het vermogen om kansen te grijpen. In dit blog bespreken we haar reis naar ondernemerschap, haar visie op vrijheid en hoe ze haar Nederlandse roots heeft meegenomen in haar professionele leven.

De Beginjaren in Amerika

Dorien arriveerde in 1988 in Amerika als au pair. Wat begon als een avontuur in een vreemd land, veranderde al snel toen ze haar toekomstige echtgenoot ontmoette. Het klassieke verhaal van een au pair die verliefd wordt op een lokale jongen werd werkelijkheid voor Dorien. Ze trouwden en bouwden samen een leven op in de Verenigde Staten.

Het Leven als Nanny en Thuisblijfmoeder

Na haar tijd als au pair werkte Dorien als nanny voor Amerikaanse gezinnen. Dit bood haar niet alleen een inkomen, maar ook een diepere kennismaking met de Amerikaanse cultuur. Toen haar eerste zoon werd geboren, besloot ze fulltime thuisblijfmoeder te worden. Dit bleef ze tot haar jongste kind naar de kleuterschool ging, wat haar op 40-jarige leeftijd plotseling veel vrije tijd gaf.

De Sprong naar Ondernemerschap

In 2010, toen socialmediaplatforms begonnen op te komen voor zakelijk gebruik, zag Dorien een kans. Ze nam een online cursus over socialmediamanagement en begon haar eigen bedrijf. Zonder enige formele werkervaring in Amerika, maar met een hoop vastberadenheid en een bord voor haar kop, begon ze aan haar ondernemersreis.

De Eerste Klanten

Haar eerste klant was een charity organisatie die geen budget had om haar te betalen, maar wel een mooie titel kon bieden: Social Media Director. Deze titel gaf haar de credibility die ze nodig had om andere klanten aan te trekken. In de daaropvolgende jaren breidde ze haar diensten uit van social media management naar community management en uiteindelijk naar content management.

Balans Tussen Werk en Gezin

Voor Dorien was vrijheid in haar werk cruciaal, vooral omdat ze een gezin met vier kinderen en meerdere honden heeft. Ze wilde flexibel zijn om haar werkuren aan te passen aan de behoeften van haar familie. In de zomers, wanneer haar kinderen 12 weken vrij waren, werkte ze bijvoorbeeld 's ochtends vroeg en 's avonds laat om overdag tijd met hen door te kunnen brengen.

Keuze voor Kleinschaligheid

Dorien heeft bewust gekozen om geen groot agency op te zetten. Ze wil geen team van werknemers beheren, maar werkt liever met een paar virtual assistants (VA’s) die haar ondersteunen. Deze keuze geeft haar de vrijheid om haar bedrijf flexibel te runnen en te schalen zonder de extra verantwoordelijkheid van een groot team.

Nederlandse Invloeden

Dorien heeft haar Nederlandse directheid en punctualiteit meegenomen naar haar professionele leven in Amerika. Ze is recht voor haar raap en houdt zich aan haar afspraken. Dit heeft haar geholpen om een sterke reputatie op te bouwen in de Amerikaanse zakelijke wereld.

Aanpassingsvermogen

Hoewel Dorien haar Nederlandse wortels koestert, heeft ze ook veel geleerd van de Amerikaanse werkcultuur. Ze heeft zich het vermogen eigen gemaakt om small talk te voeren en zich aan te passen aan verschillende sociale situaties. Dit helpt haar niet alleen in haar persoonlijke leven, maar ook in haar professionele netwerken.

Ondernemerschap in Amerika

Dorien waardeert het grote denken dat kenmerkend is voor veel Amerikaanse ondernemers. Ze merkt op dat dit grote denken vaak voortkomt uit de diverse culturen en de omvang van het land. Hoewel ze in kleine gemeenschappen heeft gewoond, heeft ze ook de mindset van grote steden als Boston en New York ervaren, waar mensen vaak grootse plannen en ambities hebben.

Flexibiliteit en Mogelijkheden

Een van de grootste voordelen van ondernemen in Amerika, volgens Dorien, is de eenvoud waarmee je een bedrijf kunt starten. Met minimale bureaucratie en lage kosten kun je snel beginnen en je ideeën in de praktijk brengen. Dit biedt ondernemers de mogelijkheid om te experimenteren en hun bedrijven organisch te laten groeien.

Conclusie

Dorien Morin - van Dam’s reis van au pair naar succesvolle ondernemer is een inspirerend verhaal van veerkracht, aanpassingsvermogen en het grijpen van kansen. Ze heeft niet alleen haar Nederlandse roots meegenomen naar Amerika, maar heeft ook de vrijheid en flexibiliteit gevonden om haar bedrijf op haar eigen voorwaarden te runnen. Haar verhaal is een bemoedigend voorbeeld voor iedereen die zijn of haar eigen weg naar succes wil banen, ongeacht de startpositie.


Dank je wel voor het luisteren naar deze aflevering van de VrijheidsOndernemers show! 

Ben je klaar om jouw geheime expertfactor te ontdekken? Doe dan nu de gratis quiz op jeanetbathoorn.nl/quiz en ontdek hoe jij kunt schitteren als ondernemer.

En als je nog meer begeleiding wilt bij het opbouwen van jouw bedrijf, ben je misschien wel klaar om met mij te werken. Boek een vrijblijvende freedom call met mij, Jeanet Bathoorn, en laten we samen jouw ondernemersavontuur naar nieuwe hoogten brengen.

Voor meer waardevolle tips en inzichten, bezoek mijn website op jeanetbathoorn.nl en volg mij op LinkedIn.

Blijf op de hoogte van mijn laatste updates en inspirerende content door mij te volgen op Instagram en Facebook, en vergeet niet om lid te worden van onze bruisende community in de gratis VrijheidsOndernemers Facebook groep.

Als je genoten hebt van deze aflevering en er inspiratie uit hebt gehaald, deel het dan met jouw netwerk. Abonneer je op onze podcast en laat een review achter via Google. Jouw steun betekent alles voor ons!

Tot de volgende keer, en vergeet niet: jouw vrijheid als ondernemer begint hier. Bedankt voor het luisteren!