fbpx
Jeanet Bathoorn
Boek jouw Freedom Call

Podcast 265. Wat een Drents meisje ontdekte in Parijs en welke rol de Eiffeltoren daarin speelt

Vorige week was ik in Parijs. De stad van …

  • de liefde ❤️
  • het stokbrood 🥖
  • de kunst 🎨
  • de mode 👗
  • de metro 🚇
  • en natuurlijk de Eiffeltoren 🗼

41 Jaar geleden was ik hier voor de eerste keer. Schoolreisje vanuit Drenthe. Met de bus naar Parijs. Dat was een we-reld-reis. Ik ging met mijn ouders bijna nooit op vakantie. En dan nu, als 16-jarige, samen met mijn vriendinnen, naar Parijs.

De stad had meteen een speciale plek in mijn hart.

Het was groots. Cultureel. Ontwikkeld.

Ik voelde me als Drents meisje ineens opgenomen in een andere wereld. Met andere mogelijkheden.

De stad dwingt je om te kijken naar andere lagen in jezelf.

De stad boort een andere identiteit in je aan. Een identiteit die je niet wist dat je had.

De kunstminnende identiteit. Ja, ik ben gek op kunst, met name moderne kunst. De Frans-sprekende globetrotter identiteit. Oui, je parle Français, mais c’est pas facile. De metro-lezende en reizende identiteit. De metro kent geen geheimen meer.

Als iets die stad me gebracht heeft is het het grote denken. Het ‘Alles is Mogelijk’ denken. Tegenwoordig is Parijs niet meer voor te stellen zonder Eiffeltoren. Het ontroert me om te bedenken dat er dus 1 iemand is geweest die in zijn hoofd de Eiffeltoren heeft laten ontstaan. Van niks, naar de Eiffeltoren.

Er is een Parijs geweest ZONDER de Eiffeltoren. Kun jij je dat voorstellen? Deze week las ik het nieuwe boek van professor Ap Dijksterhuis, INSPIRATIE. Als je echt na gaat denken over creatie, grote geesten en crazy ideas, dan is de totstandkoming van de Eiffeltoren geen toeval. Trouwens, morgen interview ik hem voor mijn podcast. Coooool!

Gustave Eiffel heeft zijn hele leven kennis verzameld en gestudeerd om dit gebouw te kunnen bedenken. Hij had een oom die uitvinder was, hij mocht studeren en een van zijn eerste opdrachten was voor de spoorwegen. Hij was meteen weg van het materiaal staal. Het oorspronkelijke idee voor de Eiffeltoren kwam van 2 van zijn medewerkers. Hij kocht het idee en werd er heel beroemd mee. Hij nam ook zelf het financiële risico voor de bouw. Niks toeval! Alles in zijn universum was erop gericht dat hij de bouwer zou zijn van zo’n vernieuwende toren.

Het was aan hem om de opdracht aan te nemen, het risico te nemen en het te gaan doen.

Ik denk dat wij allemaal zo’n Eiffeltoren in ons hebben.

Iets groots. Een project of idee met potentie.

Wij zijn ons hele leven klaargestoomd om dat ene te doen waar alles naar toe wijst. Zo langzamerhand, op mijn 56e kom ik er achter dat dat ook bij mij zo is.

Durf ik daar voor te gaan staan? Doet mijn stem er toe? Kan ik dat risico nemen?

Deze week had ik een epiphany. Een inzicht. Ik vertel je later welk inzicht ik had en hoeveel het me gekost heeft om mijn inzicht niet te volgen.

Voor nu: ga eens graven naar jouw Eiffeltoren en vertel me in een persoonlijke mail wat jij graag zou willen neerzetten maar tot op heden nog niet gedaan hebt.

Wil je meer begeleiding bij het opbouwen van je business, heb je al een lekker niveau als ondernemer en wil je met mij werken? Dan pas je in mijn groepen. Boek een freedom call in met Jeanet Bathoorn.

Site: https://jeanetbathoorn.nl/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/jeanetbathoorn/

Volg Jeanet Bathoorn hier:

Deel, abonneer jezelf, schrijf een review

Dank voor het luisteren naar deze aflevering. Als deze aflevering jou inspiratie heeft gegeven of als je deze podcast leuk vond, deel het dan met je netwerk.

Abonneer je op de podcast en geef een review via iTunes.