Jeanet Bathoorn
Boek jouw Freedom Call

11 redenen waar mastermind groepen op vastlopen

Mastermind groepen komen op als paddestoelen, maar zijn ze allemaal succesvol? 

Ik heb inmiddels al zoveel variates, successen en faalfactoren gezien en ondergaan dat ik ze graag voor jou op een rijtje zet. 

Hier is een korte lijst met de 11 redenen waarom de meeste mastermind groepen vastlopen

1

Deelnemers zijn niet 100% betrokken

Ze komen niet bij elke meeting opdagen. Ze verzinnen smoesjes waarom ze geen vooruitgang boeken. Ze houden zich niet aan hun eigen afspraken. Ze letten niet goed op bij de groep calls en doen niet volledig mee.  

2

De mastermind-facilitator is nog niet ervaren genoeg in het begeleiden van groepen

Ze weten nog niet hoe je vertrouwen opbouwt in een groep of hoe je de communicatie in goede banen leidt. Ze zijn niet goed getraind in het soepel laten verlopen van de groepsgesprekken. Ze zijn niet altijd in staat om het energieniveau hoog te houden.  

3

De mastermind groep is te groot

Het doel van mastermind groepen is dat iedereen de kans krijgt om hun probleem, idee, dilemma of beslissing naar voren te brengen en dat iedereen vervolgens meedenkt met de persoon op de hot seat. Als de groep te groot wordt, sneeuwen er mensen onder. Dit is op te lossen met break out sessies of het inzetten van extra coaches en extra uren coaching. 

4

Geen communicatie mogelijk tussen de meetings

De meetings duren vaak niet langer dan 90 tot 120 minuten. Wat gebeurt er als je niet online of live bij elkaar bent? Is er een eenvoudige manier om contact te hebben met je mede-masterminders. Na het testen van diverse alternatieven geeft een Facebook groep nog steeds de beste mogelijkheden. Als onderlinge communicatie niet mogelijk is of als er een alternatief buiten Facebook wordt gebruikt is de band minder sterk. 

5

De facilitator geeft te vaak les

Als facilitator wil je graag dat alle deelnemers elkaar helpen en elkaar zien als gelijkgestemden waar je kunt afstemmen en luisteren. Het is mijn ervaring dat er toch meer van de facilitator wordt verwacht dan alleen maar faciliteren. De deelnemers komen ook voor de kennis en ervaring van de facilitator. Het is belangrijk dat een facilitator ook een stap terug kan zetten en de groep aan het woord laat en het stimuleert dat iedereen elkaar helpt.  

6

De groep heeft geen doel

Als er geen gezamenlijk doel is, als er geen duidelijke structuur in de bijeenkomsten zit, als je vooraf niet weet waar het over gaat, dan ontstaat er snel een situatie waarin niemand gefocust bezig is, iedereen is bezig met een eigen taakje en de deelnemers verliezen hun zin om mee te doen. 

7

Deelnemers houden elkaar niet accountable

Accountability is één van de grootste succesfactoren van mastermind groepen en trainingen. Als de deelnemers elkaars' smoesjes en excuses accepteren, dan is de voortgang eruit. De facilitator let hier zeker op, maar moedig de deelnemers ook aan om elkaar hier scherp op te houden. Maak desnoods buddy-teams met specifieke accountability verantwoordelijkheden. 

8

Te lage frequentie

De groep komt niet vaak genoeg bij elkaar om echt een connectie op te bouwen. Het is de bedoeling dat er bij elke meeting afspraken worden gemaakt over de taken die gedaan worden. Bij de volgende meeting wordt gevraagd hoe het ermee staat. Als de tijd tussen meetings te lang is, gaat het momentum verloren. 

9

Niveau van de deelnemers varieert

In een mastermind groep moet er niet 1 iemand de beste of de slechtste zijn. Het is belangrijk dat het het niveau ongeveer overeenkomt. Iedereen moet zich veilig voelen in de groep, wil kunnen delen en komen halen. Dat is de reden dat groepen een omzetniveau hanteren. 

10

Veiligheid in de groep

Zodra er een gevoel van onveiligheid in de groep komt, is de magie van de mastermind verdwenen. Deelnemers die elkaar niet vertrouwen, die niet durven te delen, die heimelijk uit worden gelachen, die niet serieus genomen worden. Allemaal fnuikend voor de voortgang en het succes. 

11

Lakse facilitator

Het is de plicht van de facilitator om voor het welzijn en de voortgang van alle deelnemers te zorgen. Als er moeilijkheden zijn met een bepaalde deelnemer, dan zal die uit de groep gezet moeten worden. Een krachtige facilitator doet dit. Daarnaast houdt de facilitator zich aan zijn/haar eigen afspraken. 

Wil jij meer lezen over succesvolle mastermindgroepen? Bestel het boek In 10 Stappen een Magische Mastermind