Jeanet Bathoorn
Boek jouw Freedom Call

3 Oordelen die wij hebben over geld en dat we liever over de dood praten dan over geld

Ik heb de laatste maanden niets anders gedaan dan praten over geld.
En de komende 7 maanden zal ik ook alleen maar over geld praten.

Weet je waarom?

Het gaat niet over geld.
Het gaat nooit over geld.
Het gaat om alles wat jij verbonden hebt aan geld.

Het gevoel.
De stemmetjes.
Jouw relatie met geld.
Je netwerk.

Weet je welke redenen wij gebruiken om niet over geld te praten?

 1. Oordeel

  We hebben allemaal meteen een oordeel klaar over mensen met meer of minder geld. Dat herken je vast. Maar waar ik nu last van heb, wat doe je als je meer geld gaat verdienen dan je vriendinnen of je familie. Welk oordeel hebben ze over mij? Dat ik een geldwolf ben, of dat ik het allemaal voor elkaar heb. Of …

  En ik, ja, ik veroordeel ook. Mensen gaan dom met hun geld om, sparen niets, enzovoort. Ik ben ook maar mens. Oordeelloos leven is voor mij nog niet haalbaar.

  Wat doe je als je weet dat jouw vriendin het financieel moeilijk heeft? Betaal jij dan haar koffie? Praat je over geld? Kun jij zien waarom ze geen geld heeft? Geld is echt een taboe hè?

  Dus jij: praat jij over geld? Ken jij je eigen oordelen?

 2. Jezelf voor de gek houden

  Je kunt jezelf fenomenaal voor de gek houden, zeker als het om geld gaat. Die dure broek wel kopen, terwijl je portemonnaie leeg is. Of 2 hypotheken op dat te gave huis hebben, en vervolgens jarenlang elke maand krom liggen vanwege de hoge woonlasten. Als er vervolgens een scheiding volgt dan zijn jij en je partner allebei in de financiële problemen.

  Waarom doe je dat? Jezelf voor de gek houden?
  Waarom zeg je niet gewoon ‘nee’ tegen een te duur huis?
  Waarom accepteer je van jezelf keer op keer dat je te weinig geld hebt?

  Waarom geven we soms niet aan onszelf toe dat we iets doms gedaan hebben. Die keer dat ik wel een auto kocht, maar de maandelijkse lasten nauwelijks kon dragen. Maar no way dat ik dat ging toegeven aan mezelf en aan mijn omgeving. Die auto maakte me trots. Was ik dom? Ja. Korte-termijn-denkend? Ja. Bewust met mijn geld en geldpatronen bezig? Nee.

  Zou het te maken kunnen hebben met je eigen geld-blauwdruk?

 3. Over geld praten is taboe

  We praten niet over geld. Uit een studie van Meryll Linch leerde ik dat 61% van de vrouwen liever over hun eigen dood praat, dan over geld.

  “Wij praten liever onze eigen dood dan geld”

  Van huis uit leerde ik dat het niet gepast is om over politiek, geloof of geld te praten. Of over scripties. Dat kwam later. Mijn zwager zat in de fase van het afmaken van zijn studie, maar hij bleef hangen op de eindscriptie. Ik mocht van mijn moeder het woord ‘scriptie’ niet meer noemen. Anyway, politiek was en is een stevige no-go area. Dat vind ik ook prima om te vermijden. We zullen het toch niet eens worden.

  Maar geld? Waarom praten we niet over geld?
  Over sparen, over hypotheken, over belangrijke beslissingen, over lange-termijn planningen.

  We doen het gewoon niet.
  We praten niet over geld.

  Laat ik het iets nuanceren. Over ‘normale’ schulden praten we wel. Het is normaal om een studielening te hebben. “Hoeveel moet jij nog afbetalen”. Het is nog normaler om te zeggen: dat vind ik veel te duur. Of om te wensen dat je dat ook zou kunnen doen. Bijvoorbeeld die droomvakantie naar Nepal of Barbados, het blijft een droom omdat je blijft zeggen “ik wou dat ik het kon doen”. We vinden het normaal dat we geen geld hebben. We accepteren het dat ondernemers die heel graag mee willen doen aan onze trainingen het niet doen omdat ze geen geld hebben. We accepteren het dat we zelf geen geld hebben.

  Ik wil die cultuur doorbreken. Als ondernemer moet je over geld praten. Misschien niet met iedereen, maar het moet een normaal onderwerp zijn in de gesprekken met de mensen die je coacht of met je mastermind-genoten.

Als je geld nodig hebt voor je dromen

Stel je toch voor dat je op je gemak over jouw dromen kunt praten. Voor die dromen heb je geld nodig. Als jij niet deelt wat je bezighoudt en wat je droom is, zul je nooit het geld naar je toe laten komen.

Als VrijheidsOndernemer® zeg ik ook hartgrondig:

Geld geeft Vrijheid

Vrijheid om te kiezen wanneer je werkt, wanneer je op reis gaat, wanneer je met de kinderen bezig bent, wanneer je tijd hebt voor je hobby, om een goede business coach te betalen of andere zaken die jij ambieert. Die vrijheid bedoel ik. Niks hoogdravends. De gewone (niks gewoons aan) dagelijkse vrijheid.

En ik weet het, je bent niet elke dag met bewuste gedachten over geld bezig.
Dat weet ik uit ervaring.
Dat weet ik van alle mensen waar ik mee gewerkt heb.
Van al die jaren dat ik ondernemer ben.
Bewuste gedachten over geld is nog maar voor weinigen weggelegd.

Dat wil ik veranderen. Niet op een zweverige manier, maar praktisch en down to earth.

Natuurlijk adviseer ik je meteen om mijn nieuwste boek te bestellen bij Managementboek.nl: Experttips voor een Doorbraak in je Money Mindset. Al zeg ik het zelf: het is een heel goed en praktisch boek.

Als je inzicht nodig hebt voor je dromen

Omdat wij nooit of nauwelijks over geld praten hebben wij geen idee wat voor geld-blauwdruk we hebben. Ik inmiddels wel. Sinds ik werk met de Sacred Money Archetypes™ van Kendall Summerhawk ben ik me bewust van mijn eigen geldarchetype, mijn unieke geld-blauwdruk.

Het assesment ter waarde van € 250 heb ik voor jou beschikbaar gemaakt op mijn website. Wel op een verborgen link, omdat ik jou eerst de kans wil geven die test te maken.

Klik hier >> ONTDEK JE GELD ARCHETYPE << voor jouw test. Deze bevat 64 vragen, duurt ongeveer 10-15 minuten en geeft meteen een uitslag en een uitleg van de resultaten. Krijg je zomaar van mij.

About the Author Team

Leave a Comment: