fbpx
Jeanet Bathoorn
Boek jouw Freedom Call

14. Entitlement: heb jij recht op geld?

Jeanet Bathoorn: Geldmindset en de Valkuil van Entitlement

Welkom bij de Vrijheidsondernemers Show, waar we praten over verdienmodellen, ondernemerschap, geld, mindset en persoonlijke ontwikkeling. Ik ben jouw host, Jeanet Bathoorn. Ik ben de bedenker van het merk Vrijheidsondernemers, auteur, organisator van de Transatlantische Ondernemers Cruise en een online pionier. In aflevering 14 van de Vrijheidsondernemers Show delen we een geldtip uit het boek "Expert Tips voor een Doorbraak in je Money Mindset". Deze tip gaat over onbewust gedrag en de vraag of jij vindt dat je recht hebt op geld, oftewel "entitlement".

Wat is Entitlement?

Entitlement, in het Nederlands vaak vertaald als 'recht hebben op', is het gevoel dat je ergens recht op hebt zonder daar noodzakelijkerwijs voor te hoeven werken. Dit gevoel kan in allerlei situaties opduiken, zoals bij het ontvangen van geld of bij het gebruik maken van diensten. In deze aflevering bespreken we hoe dit gevoel je in een verkeerde positie kan plaatsen als ondernemer.

Entitlement in Ondernemerschap

Jeanet benadrukt dat entitlement vaak samengaat met klagen. Bijvoorbeeld, je hebt veel gratis content gedeeld en verwacht dat mensen nu jouw aanbod kopen. Als ze dat niet doen, voel je je onrecht aangedaan. Dit gevoel van entitlement kan je ondernemerschap schaden, omdat het je in een slachtofferrol plaatst in plaats van in een dienende positie waarin je er bent om je klanten te helpen.

Strategieën om Entitlement te Overwinnen

De eerste strategie is het begrijpen van standaardnormen en procedures. Dit betekent dat je je bewust moet zijn van marktstandaarden, culturele normen en regelgeving. Bijvoorbeeld, als je een boete niet op tijd betaalt en er komt een extra renteboete bovenop, kun je dit als onrecht ervaren. Maar als je begrijpt dat dit een standaardprocedure is, kun je actie ondernemen in plaats van in een slachtofferrol te vervallen.

Dankbaarheid Cultiveren

De tweede strategie is dankbaarheid. Zoek actief naar manieren om dankbaarheid te tonen in je leven. Dit kan helpen om je mindset te verschuiven van entitlement naar een meer positieve en accepterende houding. Dankbaarheid helpt je te waarderen wat je hebt in plaats van te klagen over wat je mist.

Bepalen Hoeveel Genoeg is

De derde strategie is jezelf afvragen hoeveel genoeg is. Als je je bewust bent van het feit dat je genoeg hebt, kun je je niet entitled voelen. Geluk en voldoening komen van binnenuit en niet van externe bronnen. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk en kunt dit niet aan anderen ophangen.

Krachtige Verzoeken en Beloftes

De vierde strategie is het maken van krachtige verzoeken en beloftes. Wees duidelijk in je communicatie over wat je wilt en wanneer je het wilt. Dit voorkomt misverstanden en helpt je om in actie te komen in plaats van te klagen. Zorg ervoor dat je verzoeken en verwachtingen helder zijn, zowel voor jezelf als voor anderen.

Verander Klagen in Vragen

De vijfde strategie is om je geklaag te veranderen in vragen. In plaats van te klagen over wat je niet hebt of wat je niet bevalt, kun je vragen stellen om meer duidelijkheid te krijgen. Dit helpt je om proactief oplossingen te zoeken in plaats van passief te klagen.

Praktische Oefening

De opdracht die bij deze tip hoort, is om een week lang bij te houden waar, wanneer en in welke vorm entitlement bij jou omhoog komt. Gebruik vervolgens de genoemde strategieën om dit gevoel te veranderen. Dit helpt je om bewust te worden van je gedrag en je mindset te verschuiven naar een meer proactieve en dankbare houding.

Conclusie

Jeanet Bathoorn biedt met haar Vrijheidsondernemers Show waardevolle inzichten en praktische tips voor ondernemers die streven naar financiële vrijheid en persoonlijke groei. Door bewust om te gaan met gevoelens van entitlement en deze te vervangen door dankbaarheid en duidelijke communicatie, kun je je ondernemerschap naar een hoger niveau tillen. Bedankt voor het luisteren naar de Vrijheidsondernemers Show. Geef de show een review op Google. Als vrijheidsondernemer werk je waar, wanneer en met wie jij wilt. Dat gun ik jou ook. Ik weet dat het kan. En bij de juiste keuzes is vrijheid ook voor jou mogelijk. Op jouw vrijheid!


Dank je wel voor het luisteren naar deze aflevering van de VrijheidsOndernemers show! 

Ben je klaar om jouw geheime expertfactor te ontdekken? Doe dan nu de gratis quiz op jeanetbathoorn.nl/quiz en ontdek hoe jij kunt schitteren als ondernemer.

En als je nog meer begeleiding wilt bij het opbouwen van jouw bedrijf, ben je misschien wel klaar om met mij te werken. Boek een vrijblijvende freedom call met mij, Jeanet Bathoorn, en laten we samen jouw ondernemersavontuur naar nieuwe hoogten brengen.

Voor meer waardevolle tips en inzichten, bezoek mijn website op jeanetbathoorn.nl en volg mij op LinkedIn.

Blijf op de hoogte van mijn laatste updates en inspirerende content door mij te volgen op Instagram en Facebook, en vergeet niet om lid te worden van onze bruisende community in de gratis VrijheidsOndernemers Facebook groep.

Als je genoten hebt van deze aflevering en er inspiratie uit hebt gehaald, deel het dan met jouw netwerk. Abonneer je op onze podcast en laat een review achter via Google. Jouw steun betekent alles voor ons!

Tot de volgende keer, en vergeet niet: jouw vrijheid als ondernemer begint hier. Bedankt voor het luisteren!