fbpx
Jeanet Bathoorn
Boek jouw Freedom Call

10. De Wet van Parkinson en Geld

Jeanet Bathoorn: Hoe werkt de Wet van Parkinson

Welkom bij de Vrijheidsondernemers Show, de podcast waar we verdienmodellen, ondernemerschap, geld, mindset en persoonlijke ontwikkeling bespreken. Ik ben jouw host, Jeanet Bathoorn, bedenker van het merk Vrijheidsondernemers, auteur, organisator van de Transatlantische Ondernemers Cruise en online pionier. Vandaag duiken we in aflevering 10, waar we de Wet van Parkinson's law gaan bespreken en hoe deze van invloed is op zowel tijd- als geldmanagement.

Wat is de Wet van Parkinson?

Parkinson's law stelt dat werk de tijd vult die beschikbaar is voor de voltooiing ervan. Als je zes maanden de tijd hebt voor een taak, zul je er zes maanden over doen. Maar als je dezelfde taak in twee weken moet afronden, lukt dat ook. Dit principe is niet alleen van toepassing op tijd, maar ook op geld. Heb je een groot budget, dan geef je veel uit; heb je een klein budget, dan red je het daarmee.

Toepassing op Geld

De Wet van Parkinson geldt ook voor geldbeheer. Stel, je hebt 300.000 euro te besteden voor een jaar, dan geef je dit bedrag ook uit als je niet oplet. Maar als je slechts 30.000 euro hebt, dan leef je binnen die grenzen. Jeanet benadrukt het belang van bewustwording van je financiële situatie en het verschil tussen wat je nodig hebt en wat beschikbaar is. Dit inzicht helpt bij het nemen van weloverwogen financiële beslissingen.

Persoonlijke Ervaringen en Inzichten

Terugdenken aan de studententijd, toen Jeanet moest rondkomen van 868 gulden (ongeveer 400 euro), laat zien hoe men zich aanpast aan de beschikbare middelen. Er waren maanden waarin het krap was, maar het lukte altijd om rond te komen. Toen ze ging werken en meer verdiende, stegen haar uitgaven evenredig met haar inkomen. Dit illustreert hoe de Wet van Parkinson werkt in het dagelijks leven.

Overvloed en Gemak

Wanneer je meer gaat verdienen, ga je jezelf luxere dingen gunnen die je als student niet kon betalen. Dit kan variëren van extra schoenen tot verre reizen. Jeanet benadrukt dat zonder een specifiek doel, zoals sparen voor een huis, het geld gemakkelijk kan opgaan aan kortetermijnplezier. Daarom is het cruciaal om financiële doelen te stellen en bewuste keuzes te maken.

Praktische Tips voor Geldbeheer

Jeanet raadt aan om elke binnenkomende euro meteen te verdelen over verschillende rekeningen. De Profit First methode is een populaire strategie waarbij je jezelf eerst winst uitbetaalt. Daarnaast is het handig om meerdere spaarrekeningen te hebben voor langetermijnplannen. Dit systeem helpt je om bewuster en efficiënter met je geld om te gaan.

Sparen en Investeren

Tijdens maanden met tegenvallende inkomsten, kunnen deze spaarpotjes je redden. Jeanet benadrukt het belang van consistent sparen en investeren, zelfs in mindere tijden. Door geld apart te zetten, creëer je financiële buffers die je op lange termijn meer vrijheid geven.

De Wet van Parkinson in het Dagelijks Leven

De Wet van Parkinson laat zien dat financiële onafhankelijkheid pas mogelijk is als je je uitgavenpatroon bewust beheert. Veel mensen blijven financieel afhankelijk omdat ze hun uitgaven laten meegroeien met hun inkomsten. Dit leidt tot schulden en financiële stress. Door bewust te sparen en minder uit te geven dan je verdient, kun je financiële vrijheid bereiken.

Gedragsverandering

Jeanet benadrukt dat gedragsverandering minimaal drie weken duurt. Het vergt discipline om je uitgaven te beperken en bewuste financiële keuzes te maken. Door consistent geld te sparen en te investeren, kun je je financiële situatie verbeteren en onafhankelijkheid bereiken.

Conclusie

Jeanet Bathoorn biedt met haar Vrijheidsondernemers Show waardevolle inzichten en praktische tips voor ondernemers die streven naar financiële vrijheid. Door de Wet van Parkinson toe te passen op zowel tijd- als geldbeheer, kun je bewuster leven en je doelen sneller bereiken. Met de juiste mindset en strategieën is financiële vrijheid binnen handbereik.

Bedankt voor het luisteren naar de Vrijheidsondernemers Show. Geef de show een review op Google reviews Als vrijheidsondernemer werk je waar, wanneer en met wie jij wilt. Dat gun ik jou ook. Bij de juiste keuzes is vrijheid ook voor jou mogelijk. Op jouw vrijheid!


Dank je wel voor het luisteren naar deze aflevering van de VrijheidsOndernemers show! 

Ben je klaar om jouw geheime expertfactor te ontdekken? Doe dan nu de gratis quiz op jeanetbathoorn.nl/quiz en ontdek hoe jij kunt schitteren als ondernemer.

En als je nog meer begeleiding wilt bij het opbouwen van jouw bedrijf, ben je misschien wel klaar om met mij te werken. Boek een vrijblijvende freedom call met mij, Jeanet Bathoorn, en laten we samen jouw ondernemersavontuur naar nieuwe hoogten brengen.

Voor meer waardevolle tips en inzichten, bezoek mijn website op jeanetbathoorn.nl en volg mij op LinkedIn.

Blijf op de hoogte van mijn laatste updates en inspirerende content door mij te volgen op Instagram en Facebook, en vergeet niet om lid te worden van onze bruisende community in de gratis VrijheidsOndernemers Facebook groep.

Als je genoten hebt van deze aflevering en er inspiratie uit hebt gehaald, deel het dan met jouw netwerk. Abonneer je op onze podcast en laat een review achter via Google. Jouw steun betekent alles voor ons!

Tot de volgende keer, en vergeet niet: jouw vrijheid als ondernemer begint hier. Bedankt voor het luisteren!