Jeanet Bathoorn – VrijheidsOndernemer® en Business Mentor
Deel dit bericht met andere ondernemers

Waarom het goed is als jouw coach NIET altijd en meteen beschikbaar is

Als business mentor laat ik je ook graag eens zien waar je als coach soms tegenaan loopt. In dit artikel bespreken we de issues van een deelnemer. Laten we haar Karin noemen. Karin heeft momenteel begeleiding in de VrijheidsOndernemers Mastermind die momenteel loopt.

De begeleiding kent een vaste structuur:

  • Elke week een nieuwe module met content. Over de volgorde is goed nagedacht, daarin zomaar wat wijzigen is niet voor de hand liggend
  • Elke maand online Q&A sessies
  • Elke maand 2 vaste coachingsdagen voor de 1-op-1 gesprekken. Voor elk coachingsgesprek vult de cursist een accountability sheet in
  • Elke maand een gastspreker die in een besloten webinar waardevolle content deelt met alle deelnemers
VrijheidsOndernemers Mastermind Wat is dat?

Het doel van deze mastermind  is om je bedrijf en je werk zo in te richten dat je meer of volledige 

vrijheid
ervaart in je leven. Je leert er over je marketing strategie, je sales funnels, slimme online systemen, je verdienmodel en vooral het aanbrengen van focus. Eerst focus in je produktaanbod en later in het proces ook focus in je werktijden.

Karin heeft moeite met de structuur. Op een dag meldt ze zich in de Facebook groep:

  • De online leeromgeving is zo onoverzichtelijk. Ik kan niet snel iets vinden. Wie heeft dat ook?
  • Wat? Kan ik pas over 3 weken een coachingsgesprek inboeken? Maar ik heb er nu behoefte aan. Kan dat niet anders?

Wat is hier aan de hand? En wat maakt dat Karin nu moeite heeft?

Karin participeert in de VrijheidsOndernemers Mastermind met een paar redenen. De voornaamste reden die ik als coach zie is gebrek aan focus en doorzetten met wat je al hebt. Door dit gebrek aan focus is niet duidelijk wat het productaanbod van Karin is. Haar aanbod wisselt elk kwartaal.

Als jij zelf zwabbert met je aanbod breng je de klant in verwarring.

Het gebrek aan focus wordt geprojecteerd op de online leeromgeving. Als jij niet met een duidelijk DOEL ergens naar toe werkt zullen de modules en de coachingsessies nergens naar toe leiden. De content overvalt je, de afspraken zijn moeilijk na te komen, je verdrinkt in de hoeveelheid informatie. En wat nog veel erger is: het levert je, behalve ongenoegen en stress, ook niets op. ​Als er dan een gevoel bij je opkomt dat de online leeromgeving niet overzichtelijk is heb je een bliksemafleider te pakken. Je gaat niet aan de slag met het echte probleem, dat diep in jou is, maar je zoekt redenen buiten jezelf om om niet tot actie en doelgerichtheid te komen.

Wees altijd alert voor bliksmafleiders, waar houden ze jou van af?

Karin vertelde tijdens de intake dat ze geen baas is over haar eigen agenda. "Als een klant belt verwacht die klant ook dat ik het probleem vandaag nog voor ze oplos." Op mijn vraag: "wat doe je dan?". Dan geeft ze aan toch die klant voorrang te geven en haar andere werk te laten liggen. De korte termijn wint het al jaren van de lange termijn. Karin geeft geen grenzen aan, staat altijd voor haar klanten klaar. Het nadeel: ze wordt geleefd en lange termijn plannen voor haar bedrijf waardoor ze meer passief inkomen zou krijgen blijven halfafgemaakt liggen. Daar was ze K-L-A-A-R mee!

Focus is voor iedere ondernemer een toverwoord

Als coach moet ik soms streng zijn. Wellicht onpopulaire beslissingen nemen. Dat doe ik altijd liefdevol. Ik laat mijn cursisten niet zwemmen of in de steek. Hun groei is mijn groei. In dit geval is Karin op weg geholpen met een emergency call. Ze kwam weer verder en is nu meteen meer gefocust en gemotiveerd. Ook is ze bezig haar agenda leeg te ruimen en de baas over haar eigen tijd terug te pakken.

Mission accomplished! ... voorlopig ...

About the Author Jeanet

VrijheidsOndernemer & Social Media Expert met 1 paar sneakers en een IJslands paard. De No Nonsense Business Mentor, ik begeleid je graag in de groei van je bedrijf. Op weg om Digital Nomad te worden. Een echte generatie X.

follow me on:

Leave a Comment: