Jeanet Bathoorn – VrijheidsOndernemer® en Business Mentor
Deel dit bericht met andere ondernemers

De niet-redenen voor jouw ondernemerschap

Op 1 januari 2005 heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik was ondernemer. Ineens. Dat was eigenlijk niet zo moeilijk.

Als kind droomde ik al van een groot imperium, met duizenden klanten, mooie producten en grote omzetten. Of, toch niet? Nee. Helemaal niet.

Ik had niet-redenen om ondernemer te worden.

 • Ik wilde niet zoveel van huis zijn
 • Ik wilde niet langer te maken hebben met vervelende collega's of bazen die mijn deadlines bepaalden.
 • Ik wou vooral dingen NIET

Hoe bewust ben jij ondernemer geworden?

joepie-ik-word-ondernemerAchteraf vragen ondernemers zich weleens af of het ondernemerschap nu eigenlijk echt een bewuste keuze was of niet. Vaak komt het erop neer dat het een logische keuze leek vanuit een negatieve situatie; je kon bijvoorbeeld niet die interessante baan krijgen, waar je op hoopte. Ondernemers starten dan vaak als iets wat neerbuigend zzp’er wordt genoemd: ‘zelfstandige zonder personeel’. De term zzp’er gebruik ik zelf niet. Het is net alsof er voortdurend iets mist.

Een beter begrip voor mij is de zp’er: de zelfstandige professional. Geen personeel aannemen is vaak een bewuste keuze; het risico en de rompslomp is te groot volgens veel (startende) ondernemers. Dat laatste is trouwens een valkuil: door dat risico en die rompslomp te vermijden, sluit je meteen al verdienmodellen uit. Ik los die valkuil voorlopig op door te werken met andere zp’ers die je team vormen en delen van het bedrijf runnen.

Er zijn heel wat niet-redenen te noemen waarom iemand ondernemer is geworden:

 • Ik wil niet in loondienst, ik kan het zelf beter. joepie-ik-word-ondernemer
 • Ik wil niet onder een baas werken, ik bepaal zelf wat ik doe.
 • Ik wil niet van die vaste kantoortijden, ik werk wanneer het mij uitkomt.
 • Ik wil mijn kinderen niet naar de opvang brengen, ik krijg mijn kinderen toch niet voor niks.
 • Ik wil niet zover reizen, ik wil lekker vanuit huis werken.
 • Ik wil niet meer zoveel druk ervaren, ik bepaal zelf wat ik doe.
 • Ik wil niet wegsuffen bij zo’n groot bedrijf, daar zien ze mijn talenten toch niet.
 • Ik wil niet van die oninteressante collega’s, ik kies mijn eigen samenwerkingspartners uit.
 • Ik wil niet werken met van die domme inkopers, ik werk alleen voor de leukste klanten.
 • Ik wil niet dat mijn partner het alleen regelt, ik spring in omdat het nodig is.
 • Ik wil niet van een uitkering leven, ik verdien mijn eigen geld wel.
 • Ik wil niet zoveel gedwongen uren werken, ik wil een boek schrijven.

Dit is de ideale wereld, voortgekomen uit niet-redenen. En nu de realiteit. Er is geen afdeling HR, Juridische Zaken of Inkoop; je moet dus echt alles zelf doen. Je vult je dagen met was ophangen, Facebooken, kinderen te eten geven en koffiedrinken met buurvrouwen. Je werkt in de avonduren en op andere tijden als de kinderen slapen. Het lijkt nooit te stoppen. De kinderen zijn heerlijk thuis, ook als jouw belangrijke klant belt of als je naar een geweldig event wilt. Je reist van hot naar her omdat de nieuwe klant je eerst persoonlijk wil spreken. Je werk is nooit af. Het is omvattender dan je dacht.

Je bent je eigen talent ook kwijtgeraakt. Je weet in elk geval zeker dat boekhouden niet onder jouw talenten valt. En die samenwerkingspartners zijn de eerste twee jaren wel leuk, maar daarna doen ze weer totaal andere dingen of nemen ze de telefoon niet meer op. En geef het maar toe: ook jij hebt horrorklanten. Ze willen te veel voor te weinig geld, en ze betalen ook nog eens veel te laat of zelfs helemaal niet. Het ondernemerschap gaat, kortom, niet over rozen. Ga er maar vanuit dat je heel wat taken in de vingers moet hebben, dat je je boodschap op orde moet hebben, dat je systemen voor je marketing nodig hebt en dat je moet doorzetten.

Als jij echt bij je waarom vraag uitkomt, kan je ondernemerschap tot bloei komen.

 • Waarom doe jij wat je doet?
 • Waarom ben jij zo dol op die specifieke klant?
 • Waarom ben jij de expert voor mij?
 • Waarom past jouw huidige werk bij je levensverhaal?

Als je zulke vragen kunt beantwoorden, kun je de rest van je bedrijf eromheen bouwen. Laat je inspireren door mensen met een grote missie. Je herkent ze doordat ze krachtig optreden, staan voor wie ze zijn en werken aan een doel dat groter is dan zijzelf.

Had jij een niet-reden om ondernemer te worden? Laat het weten hieronder.

bron: het boek 50 Verdienmodellen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

About the Author Jeanet

VrijheidsOndernemer & Social Media Expert met 1 paar sneakers en een IJslands paard. De No Nonsense Business Mentor, ik begeleid je graag in de groei van je bedrijf. Op weg om Digital Nomad te worden. Een echte generatie X.

follow me on:

Leave a Comment: