Jeanet Bathoorn – VrijheidsOndernemer® en Business Mentor
Deel dit bericht met andere ondernemers

Opsporing via sociale media

Op woensdag 23 januari 2013 heeft o.a. Hart van Nederland aandacht besteed aan

Opsporing via sociale media

De politie stelt filmmateriaal beschikbaar na ernstige mishandelingen in o.a. Eindhoven en Nijmegen, nadat hun eigen onderzoek op een dood spoor zat. Maar wat zijn de effecten? En wat vinden we daarvan?
Het filmpje van de mishandeling in Eindhoven is vele duizenden malen gedeeld op Facebook en geretweet op Twitter. Betrokkenheid kan snel omslaan in eigen rechter spelen. De website GeenStijl toonde al snel een foto van de mogelijke daders met hun namen er voluit op. Het gevolg hiervan is dat een naamgenoot, die naar eigen zeggen, niets met de zaak te maken heeft is bedreigd via sociale media en de telefoon.

Aan mij werd gevraagd wat ik als social media expert van deze ontwikkelingen vind. In het kort gezegd:

  • het delen van videomateriaal vind ik verdedigbaar als de politie eerst alle andere opsporingsmethoden heeft ingezet
  • het noemen van namen is absoluut niet OK. In Nederland is een verdachte pas dader na een onderzoek en veroordeling.

Bekijk het item met mijn bijdrage terug op de site van Hart van Nederland.

Al met al zullen wij als maatschappij moeten wennen aan dit soort opsporingsmethoden. De politie zal steeds vaker de hulp van digitale getuigen inroepen, is mijn verwachting. Wat mij een hele goede zaak lijkt is dat wij ook leren hier netjes mee om te gaan. Leer ook jongere kinderen op school al hoe rechtspraak in Nederland werkt en hoe je zelf mediawijs blijft handelen. Digitaal lynchen hoort niet een land waar de rechtspraak goed geregeld is.

 

Hart van Nederland – Jeanet Bathoorn – 23 januari 2013

About the Author Jeanet Bathoorn

Social Media Expert met 1 paar sneakers en een IJslands paard. Business Mentor, ik begeleid je graag in de groei van je bedrijf. Op weg om Digital Nomad te worden. Een echte generatie X.

follow me on:

Leave a Comment: