Jeanet Bathoorn – VrijheidsOndernemer® en Business Mentor
Deel dit bericht met andere ondernemers

Hoe kom je van ‘fake followers’ op Twitter af?

Fake followers op Twitter: een ware plaag!

Vorige week kreeg ik ineens een berichtje:

Jeanet, weet jij wel hoeveel volgers je hebt? Dat zijn er hartstikke veel. Over de 40.000

Ineens heb je meer dan 40.000 volgers

He? Wat? Nee, dat kan niet. Ik schommelde de laatste keer dat ik keek rond de 6.000 echte en gewaardeerde volgers. Ik ben gaan kijken en gaan spitten. En kon niet anders concluderen dan dat ik in één nacht ruim 30.000 nepvolgers er bij had gekregen. En van die nepvolgers krijg je geen mail of andere meldingen. Ik beschouw het daarom als een regelrechte spam aanval. Daar word ik niet blij van. Tegelijkertijd vind ik dit ook een enorme tekortkoming van Twitter zelf, technisch gezien zou daar een stokje voor gestoken kunnen worden.

A fake follower – playmobil

De nadelen van nepvolgers:

 • ze zijn nep, interactie en dialoog is niet mogelijk
 • ze tasten mijn geloofwaardigheid en authenticiteit aan
 • ze vervuilen mijn volgerslijst
 • ze zijn commercieel bedoeld.

Want wat staat er bij die accounts als tweet: Klik hier voor meer volgers, betaal ons en wij zorgen dat je duizenden volgers krijgt. In de USA schijnt dat big business te zijn. Duizenden volgers worden daar gekocht. Ik zit daar niet op te wachten. Ik waardeer mijn volgers en wil interactie met ze kunnen hebben.

Hoe herken je fake followers?

Op Twitter werd meteen gevraagd hoe ze dat te herkennen. Dat is niet zo moeilijk. Ze hebben allemaal cartoon-achtige avatars, een twitternaam die echt zou kunnen zijn, geen bio, en 1 of 2 tweets. Kijk maar:

Fake followers op Twitters

En hoe ziet een tweet van zo’n nepper eruit?

Spam tweet van fake volger

Hoe kom je van ‘fake followers’ af?

Dan wordt het ineens interessant en nog veel vervelender. Want er zijn meerdere opties.

 1. Noest handwerk
  Neem je volgerslijst door en bij nepvolgers kies je de optie ‘report …. for spam’. Als je dit 30.000 keer moet herhalen ben je wel even bezig. Bah. Ik doe er nu zo’n 100 per dag.
 2. Gebruik een tool
  En hier komt een complottheorie om de hoek kijken. Want er zijn diverse tools die je twitter volgerslijst kunnen opschonen. Maar het blokkeren en verwijderen van nep volgers kan uitsluitend en alleen tegen betaling. Welke tools bieden dit?
  Manageflitter.com. Sowieso een handige tool om te gebruiken om je twitter volgerslijst op te schonen. Maar … als je fake followers wilt verwijderen, dien je te betalen. De goedkoopste optie is $ 12 per maand, en daar krijg je nog een hoop andere opties bij. Maar toch.
  Twitblock.org. Site is alleen gericht op het vinden van nepvolers. Fan or Spam. In batches van 3.000 worden je volgers doorgenomen. En ja, de site vindt die neppers wel. Maar vervolgens kun je nog één voor één gaan blokkeren. Zolang de batch search loopt verspringt de tekst voortdurend. Ik werd daar knettergek van. Site is bruikbaar, gebruiksvriendelijkheid laat te wensen over.
 3. Ze verdampen ook weer
  Op dit moment verdwijnen er zo’n 1.000 volgers per dag. Dit zijn ongetwijfeld voor 99% nepvolgers die door anderen geblokkeerd en gerapporteerd zijn. In theorie zou ik er dan over een dag of 20 vanaf moeten zijn. Maar of dat zo werkt, ik houd het in de gaten en blijf ook handmatig blocken.

  Volgers verdwijnen met zo’n 1.000 per dag. Crowdbooster houdt het bij.

 

Kun je het voorkomen?

Als je geen slotje (protected updates) op je Twitter account hebt kun je het volgens mij niet voorkomen. Het enige wat je kunt doen is alert blijven en af en toe je volgerslijst doorspitten.

Heb je aanvullingen of tips? Ze zijn van harte welkom!

About the Author Jeanet Bathoorn

Social Media Expert met 1 paar sneakers en een IJslands paard. Business Mentor, ik begeleid je graag in de groei van je bedrijf. Op weg om Digital Nomad te worden. Een echte generatie X.

follow me on:

Leave a Comment:

7 comments
Add Your Reply